+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico del Azulejo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 

ARQUITECTURA / ARCHITECTURE

Zaha Hadid Architects proyecta una futurista "ciudad vertical multidimensional" / Zaha Hadid Architects to build Tower C at Shenzhen Bay Super Headquarters Base

 

Zaha Hadid Architects proyecta una futurista "ciudad vertical multidimensional" - Brick Visual

Zaha Hadid Architects proyecta una futurista "ciudad vertical multidimensional" -

María Escribano
25/01/2021

Esta es la Torre C, la nueva estructura que construirá la firma de arquitectos Zaha Hadid Architects en la bahía de Shenzhen, al sur de la provincia china de Cantón. Mide 400 metros, unos 50 menos que las Torres Petronas de Kuala Lumpur y unos 20 más que el Empire State Building de Nueva York.

La Torre C formará parte de un nuevo distrito financiero de la ciudad, el Shenzhen Bay Super Headquarters Base, que contará con oficinas, centros de convenciones, jardines… y también la doble Torre C, que incluirá oficinas, centros comerciales, restaurantes, un hotel, un centro de convenciones, galerías de arte… Ya la denominan “ciudad vertical multidimensional”.

Como se puede ver en las imágenes, las dos torres se abren en su zona inferior conectando con los parques y jardines del distrito, invitando de alguna manera a entrar en el corazón del edificio. A través de un sistema de pendientes llenas de zonas verdes se va ascendiendo en esta impresionante torre, pendientes que también conectan un intercambiador de transporte público, de metro, que hay en el subterráneo con la torre.

La Torre quiere ser un espacio para los que utilizan la bicicleta, por lo que ha incluido aparcamientos para estas en su estructura. Y tampoco se olvida de los peatones, por lo que los dos puentes que unen ambas torres actuarán como miradores desde los que observar la ciudad.

Respecto al edificio, su cubierta de vidrio con doble aislamiento está diseñada de forma que cree sombra en el propio edificio y permita regular mejor su temperatura. Dicho acristalamiento también incorporará una serie de cavidades para facilitar la ventilación natural. Otros materiales utilizados en la construcción son reciclados o dejan una huella cero de carbono.

Además, cuenta con un sistema de regulación del consumo energético en tiempo real, energía fotovoltaica y un sistema de recolección y reciclado de agua de lluvia mediante acuaponía.

Zaha Hadid Architects was announced as the winner of the design competition to build Tower C at Shenzhen Bay Super Headquarters Base.

Shenzhen Bay Super Headquarters Base will be an important business and financial centre in Shenzhen serving the Greater Bay Area of Guangdong, Hong Kong and Macau; integrating clusters of corporate headquarters within a global technology hub accommodating 300,000 employees each day. Including venues for international conferences, exhibitions, cultural and art programmes, the headquarters base will incorporate residential developments, a transportation centre, botanical grasslands, and coastal zone with wetlands.

 Tower C by Zaha Hadid Architects within the Shenzhen Bay Super Headquarters Base responds to its location at the intersection of the city’s planned north-south green axis and Shenzhen’s east-west urban corridor. Connecting directly with its adjacent park and plazas which transform into a terraced landscape extending upwards within its two towers, the design invites the public into the heart of the building where cultural and leisure attractions are housed in sweeping bridges that tie the towers together and give panoramic views of the city.

Served by the expanding Shenzhen Metro network, Tower C’s stepped podium integrates with the park to create a new public space for this dynamic city that has grown to become a global centre of technology innovation. Uniting the park’s landscapes with the civic plazas of the tower’s lower levels provides direct pedestrian access and daylight to the public transport interchange below ground. Prioritising pedestrians, the tower’s design also includes extensive bicycle parking and charging facilities.

Informed by 3D modelling tools developed by ZHA that optimise efficiencies in architectural massing, orientation and facade-to-floor ratios, Tower C’s design is a multi-dimensional vertical city of two towers at nearly 400m, providing column-free naturally-lit office space, shopping, entertainment and dining amenities, together with a hotel, convention centre and cultural facilities with exhibition galleries.

The double-insulated, unitised glass curtain wall of Tower C’s design steps the glazing as vertical channels for self-shading and incorporates ventilating registers within the channels that draw outside air through operable cavities; providing natural and hybrid ventilation with very effective environmental control for each floor.

Connected with the district’s smart management systems that continually monitor external and interior conditions, indoor environmental controls will adjust in real time to reduce energy consumption with high-efficiency equipment and chiller plant optimisation within the district’s central networks. The design will also incorporate water-collection and recycling as well as photovoltaics to harvest solar energy for the district.

Aquaponics gardens on all terraced levels will biologically filter contaminants from the local environment and low-volatile organic compound materials will be installed to minimise indoor pollutants and particulates. Continuing the district’s ambitions for optimal integration throughout all aspects of the development to increase efficiencies and well-being, Tower C’s procurement will also target embodied carbon reductions and recycled materials.

The design of Tower C integrates the city and nature within its central green axis with the transit orientated development (TOD) of Shenzhen’s new spine, creating a ‘superscape’ that will become a tower of the future within the Super Headquarters Base.

Temas relacionados
 
 
 
Escribe tu comentario

Para escribir un comentario necesitas estar registrado.
Accede con tu cuenta o regístrate.

Recordarme

Si no tienes cuenta de Usuario registrado como Usuario de El Periódico del Azulejo

Si no recuerdas o has perdido tu contraseña pulsa aquí para solicitarla